Проповіді

Друк

Проповідь на 27-му неділю після П'ятидесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Слава Ісусу Христу!

Дорогі браття і сестри!Господь наш Ісус Христос навчав народ у суботу, про що говориться у сьогоднішньому Євангелії. Жінка, яка вісімнадцять років страждала від духа немочі була вже у відчаї, вона витратила своє майно на лікування, але все одно була скорченою і не могла стояти прямо. Побачивши її, Господь сказав: “Жінко, ти звільнена від своєї недуги ” - і поклав на неї руки; вона одразу ж випросталася і стала славити Його.

В цей час старійшина синагоги розсердився німовюи не на Христа, а на жінку, яку Ісус Христос зцілив у суботу. Замість того, щоб радіти разом із зціленою жінкою, старійшина висловив своє невдоволення і звернувшись до народу сказав: “Є шість днів, в які дозволено робити в ті й приходьте зцілятися, а не в день суботній ”.

Христос посоромив цього законника перед усім народом сказавши йому: “Лицеміре, чи не відв’язує кожний з вас у суботу вола свого або осла від ясел і не веде напувати? А цю дочку Авраамову, яку зв’язав сатана ось уже вісімнадцять років, чи не належало визволити від цих пут у день суботній?" (Лк. 13,15-16).

Ця Євангельська розповідь вчить нас проте, що добрі справи не гріх робити і в святі дні, але не потрібно використовувати ці слова, щоб себе виправдовувати перед людьми. Господь дав нам Десять Заповідей і жодної з них не скасував. Четверта заповідь Закону Мойсея говорить: “Пам’ятай день суботній, святкувати. Шість днів працюй і виконуй всю працю свою, а сьомий день субота - для Господа Бога твого” (Вих. 20, 8-10).

Християни замість суботнього дня святкують неділю тому, що в цей день Господь наш Ісус Христос воскрес із мертвих, подолавши смерть. Перші християни, а серед них і Апостоли збиралися на Богослужіння не в суботу, а в день Воскресіння Христа тобто неділю.

В сьогоднішній день свята Христова Церква вшановує пам’ять Святої Великомучениці Катерини. Ім'я Катерина - означає «завжди чиста». Вона походила зі знатного роду, відзначалася діва нечуваною красою, незвичайною мудрістю і багатством. У сімнадцять років прийняла хрещення, посвятила своє дівоцтво небесному Нареченому. Коли імператор Максиміан почав переслідувати християн, тоді Катерина прилюдно стала перед ним і, звинувативши його у злобі і звірствах, пригрозила йому Божим гнівом.

Максиміан був зачарований красою діви. Щоб відвернути її від Христової віри, скликав близько п’ятдесяти поганських мудреців, щоб навернули її до поганства, натомість усе закінчилося тим, що Свята Катерина навернула їх до правди й вони повірили в Христа. За це мучитель велів їх усіх кинути у вогонь, де вони прийняли мученицьку смерть. А Максиміан обіцяв Святій діві, що одружиться з нею, тим більше, що його дружина Августина також навернулася до Христа, і за це разом з воєводою Порфирієм і двомастами воїнами прийняла смерть.

Побачивши, що Свята Катерина навіть чути не хоче про відступництво від віри, мучитель наказав її жорстоко бити воловими жилами по плечах і животі дві години. Пізніше вдалися кати до нових тортур: палили вогнем, поклали її поміж чотирьох коліс з гострими зубцями і обертаючи колеса почали шматувати її тіло. Та ось сталось велике чудо багато з присутніх побачили Ангела, який зійшов з небес і зробив так, що великомучениця лишилась цілою і неушкодженою, а колеса розламались на куски. Побачивши імператор, що вона не зречеться Христа звелів усікти її голову мечем. Сталося 7 грудня 310 року.

Інше, найбільш достовірне передання свідчить, що Свята Катерина втікала від грішної любові Максиміана та той наздогнав її в Аравійському краю, біля Синайської гори, і там Святу Діву велів замучити.

За Переданням, після смерті її тіло Ангели перенесли до Аравії, де згодом цариця Єлена побудувала на честь Святої Мучениці Церкву. У XIII столітті було віднайдено її мощі і покладено в монастирі на Синаї. На іконах Святу Катерину зображають з пальмою і мечем у руці, а поруч колесо, як знак, що на колесі її мучили. Згідно з Переданням те колесо під час мук розламалося. Свята Великомучениця Катерина є покровителькою християнських наук. У нашому народі її пам’ять глибоко шанують і часто звертаються за її допомогою.

Отже дорогі брати і сестри, прислухаймося до голосу нашої совісті, керуймося розумними порадами Святої Біблії, візьмімо за приклад життя Святої Великомучениці Катерини та стараймося навернутися поки є ще час до Бога Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

1417887268 20686123ієрей Василь Понайда

Джерело

Поширити у соцмережах: